De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Welkom

Wie is Monique Zwaan?

Steun Kindereczeem.nl!

Ons verhaal in het kort

 
 
 

Welkom bij deze website met allerlei informatie over kinderen met eczeem!

Het doel van deze website is informatie te geven over eczeem bij kinderen.

Als je kind eczeem heeft, voel je je als ouder vaak machteloos. Wat moet of kan je doen? Je hebt vast een heleboel vragen. Vragen waar vaak niet (en door wie?) zo 1 - 2 -3 antwoord op te vinden is. Hier vind je alvast een heleboel informatie of antwoorden op je vragen.

Eczeem bij zuigelingen is vaak te verminderen door juiste voeding in combinatie met juiste (voorzorgs-)maatregelen!

Helaas is er niet een pasklare reguliere genezing. Soms helpt een dieet, soms niet. Vaak kan eczeem via bepaalde alternatieve geneeswijzen wel verbeteren. Toch kan dat soms wel even duren, of soms maar beperkt. En dan wil je er toch alles aandoen om zo goed mogelijk met het eczeem van je kind om te gaan.

Als moeder van 2 zonen met ernstig eczeem weet ik wat het betekent om te leven met eczeem. Omdat ik in de afgelopen jaren heel veel nuttige informatie en praktische ervaring verzameld heb (door zelfstudie en gelukkig goede medische begeleiding), heb ik deze kennis verzameld om te verspreiden aan ouders die wellicht nog aan het begin van hun zoektocht staan. Gelukkig heb ik met mijn ervaring al diverse andere ouders op weg kunnen helpen! En wie weet jullie ook…

Tips, mogelijke remedies, voeding/allergieën, huidverzorging, testen enz., van alles komt hier aan de orde en zal per onderwerp toegelicht worden.

Heb je tips of suggesties voor aanvullingen, verbeteringen, vragen: ik hoor het graag! Ook vind ik het leuk te horen wat je van deze -door mij- verzamelde informatie vindt. Laat het me gerust weten! Artikel gezien over eczeem of allergie? Interessante site gevonden? Laat het me weten en ik zet het op de site!

Monique Zwaan, Stichting Kindereczeem

Klik hier om mij een email te sturen (je krijgt altijd antwoord).

Naar boven...

 

Wie is Monique Zwaan?

Ik ben samen met mijn man, een trotse ouder van 2 zonen met ernstige allergieën en eczeem. Sinds 1995 heb ik enorm veel geleerd over het omgaan met eczeem en allergieën.
Gelukkig heb ik vanaf het begin goede medische begeleiding gehad.

Ik heb altijd geroepen dat ik al blij zou zijn als ik maar één iemand kon helpen met de door mij verzamelde informatie. Zelf heb ik indertijd contact gemist met lotgenoten.

Begin '99 heb ik daarom een mailinglijst opgericht voor ouders van kinderen met eczeem en was verbaasd te zien wat een animo hiervoor was. Inmiddels heb ik al vele mensen van nuttige adviezen kunnen voorzien en heb ik sommige kinderen zelfs concreet kunnen helpen. Al mijn kennis ben ik gaan verzamelen op de site www.kindereczeem.nl, die sinds 7 maart 2001 in de lucht is. De site is inmiddels uitgegroeid tot vele hoofdstukken en wordt regelmatig geupdated met de allerlaatste informatie en heeft in haar topjaar maar liefst 50.000 bezoekers gekend!

Tevens was ik, onder andere als contactgroepleidster, actief voor de VMCE (Vereniging van Mensen met Constitutioneel Eczeem).

Van juli '01 tot en met november '04 was ik bestuurslid (Voorlichting) van de Stichting VoedselAllergie en zat ik in de werkgroep Baby's en Jonge Kinderen van de Stichting VoedselAllergie.

(Tip: wordt lid van (een van) beide patiëntenverenigingen, dan steun je verder onderzoek en belangenbehartiging!)

Dit alles geeft me enorm veel energie om dit soort 'werk' verder te blijven doen. Door al mijn contacten (met lotgenoten, patientenverenigingen, academische ziekenhuizen, allergologen, het lezen van vakliteratuur, bezoeken van congressen enz) onderhoud ik mijn kennis en ervaring die je terugvindt op deze website. Hier heb ik op papier proberen te zetten wat ik allemaal geleerd heb.

Ik hoop oprecht dat ik jullie hiermee kan helpen.

Tot slot: onze zonen zijn, na jarenlang tobben, inmiddels beiden klachten vrij. Wel zijn ze nog allergisch, beiden anafylactisch. Onze specialisten staan versteld van wat wij gezamenlijk bereikt hebben; zeer waarschijnlijk door ons consequente preventieve beleid. Ons verhaal kan je hieronder lezen.

Rest me jullie veel leesplezier te wensen!

Monique Zwaan

Naar boven...

Oproep: steun www.kindereceem.nl *** steun www.kindereczeem.nl
Het onderhouden van deze website en het beantwoorden van alle e-mail is inmiddels een 'uit de hand gelopen hobby' te noemen. Ik doe het allemaal in mijn uppie en vooral, allemaal voor niets. Om jullie op weg te helpen en hopelijk leed te besparen zoals wij gekend hebben. Daar gaat heel veel tijd (en daarmee ook geld) inzitten. Ben je dankzij tips op deze site op weg geholpen en is dat je heel wat waard, dan is elke donatie (klein of groot) welkom. Daarmee zal ik in staat blijven om boeken aan te schaffen, on-line te internetten, symposia te bezoeken enz. en daarmee deze site up-to-date te houden. Ik zou je zeer dankbaar zijn! Donaties kunnen overgemaakt worden op girorekening 4.73.46.37 tnv Stichting Kindereczeem te Nuenen, ovv 'donatie'.
Bedenk: Een consult bij arts kost veel geld, maar levert vaak minder op dan de informatie op mijn site.... alvast bedankt!

Ons verhaal...
In 1996 werd onze oudste zoon geboren. Al snel bleek hij onder het eczeem te zitten. Gelukkig kwamen we gauw bij een kinderarts terecht, die concludeerde dat het om constitutioneel eczeem ging en ons na de hypo-allergene babyvoeding Pepti (zonder succes) op Nutri junior en een streng dieet zette. Al snel hadden we ons kind voor 99% klachtenvrij.
Ondanks dat was hij vrolijk, sliep goed, at en ontwikkelde zich prima, dankzij zijn dieet. Vandaag de dag is zijn dieet aanzienlijk minder geworden en is hij gelukkig nog steeds eczeemvrij.

Borstvoeding
Omdat ik graag zoveel mogelijk onver dit onderwerp wilde weten, las ik alles wat er maar te vinden was over eczeem en allergieën. Ik besloot onze tweede zoon zo lang mogelijk borstvoeding te geven en zelf daarbij een hypoallergeen dieet (vrij van melk, ei, pinda, noot, soja, vis/schaal/schelpdieren) te volgen. Ergens had ik iets van: statistisch zal het ons niet overkomen, een tweede kind met eczeem. Helaas, ondanks de borstvoeding en een heel streng en consequent dieet, bleek het eczeem van de jongste (1998) nog vele malen erger: een zeer ernstige vorm van dauwworm, waarbij de ene infectie na de andere volgde. Ondanks mijn gevoel dat er iets in de borstvoeding zat dat hem irriteerde, wilde ik minimaal zes maanden borstvoeding blijven geven en ik hield vol. Na die zes maanden was er niets veranderd en waren we radeloos: we hadden een doodongelukkig kind dat 24 per uur per dag krabde en ’s nachts om de twee uur wakker werd van de jeuk. Wij trokken het (bijna) niet meer. Ik besloot de borstvoeding af te gaan bouwen.

Rustiger
We gingen op zoek naar andere geneeswijzen – er moest iets gebeuren: niet alleen voor ons zoontje, maar ook voor ons. We zijn tweemaal bij een Touch for Health therapeut geweest en gelijktijdig gingen we volledig over op Pregomin, een hypo allergene babyvoeding. We kregen een ander kind. Niet dat zijn eczeem verdween, maar we kregen het meer onder controle en hij werd rustiger. Of het nu door de therapie kwam – de therapeut kon ons na twee bezoeken niet meer verder helpen en verklaarde ons kind voor ‘genezen’- of door de Pregomin: dat zullen we nooit weten.

Enorme aanval
Het introduceren van voedsel lukte niet. Hij bleek op alles extreem te reageren: binnen een half uur kreeg hij een enorme aanval van eczeem en jeuk, dat vaak pas na een week weer was weggetrokken. IgE-waarden van meer dan 8.000 bevestigden dat hij nagenoeg overal antistoffen op aanmaakt. Omdat hij ondertussen anafylactisch heeft gereageerd, is extra voorzichtigheid geboden. Wij hebben sindsdien altijd een EpiPen bij ons. Anafylaxie is een zeer uitgebreide allergische reactie, die levensbedreigend kan zijn. De bloeddrukdaling die daarbij gepaard kan gaan, is te bestrijden door de EpiPen met adrenaline te injecteren.

Doorslapen
Omdat het eczeem nog steeds dominant aanwezig bleef, gingen we toen hij een jaar was naar een arts die werkt met bioresonantie therapie. Ondersteund met homeopathie begonnen we vol goede moed. Langzaam knapte hij verder op. Hij ging doorslapen (na vijftien maanden gebroken nachten van maximaal twee uur slaap achter elkaar), begon beter te eten, was vrolijker en er kwamen steeds meer momenten dat hij niet krabde. Ondertussen had hij nog steeds 24 uur per dag handschoentjes aan. Om een lang verhaal kort te maken, we bleven vooruitgang boeken. Qua voeding kwamen we amper verder, maar zijn klachten namen langzaam maar gestaag af.

Mailinglijst
Gelukkig had en heb ik nog steeds begeleiding van een zeer goede en begripvolle gespecialiseerde kinderarts. Ik miste echter contact met lotgenoten en sloot me aan bij een contactgroep van de VMCE. Een wereld ging voor me open – wat een (h)erkenning dat wij niet de enige waren! Mede door deze ervaring startte ik in 1999 een mailinglijst voor ouders van kinderen met eczeem, waar nu anno 2005 dagelijks circa 200 ouders ervaringen uitwisselen. Daar waar ik altijd had geroepen blij te zijn als ik maar één kind zou kunnen helpen met mijn kennis, zag ik diverse kinderen opknappen door mijn adviezen.

Steeds meer kreeg ik het gevoel dat ik iets moest doen met mijn opgedane kennis en ervaring. Ik nam actief deel aan een aantal forums op het Internet, werd contactgroepleidster van de VMCE en in 2001 richtte ik een deze website op: www.kindereczeem.nl. Sinds maart 2001 hebben al meer dan 135.000 mensen mijn website bezocht en dagelijks wordt ik diverse keren benaderd door dankbare ouders. Dat geeft me heel veel energie om hiermee door te gaan.

Ondertussen is ook onze jongste zoon sinds 2002 eczeem vrij. Voor ons een dagelijks wonder en ook onze specialisten staan versteld. Het sterkt mij nog meer in mening dat eczeem bij zuigelingen vaak terug te brengen is door juiste voeding en (intensieve) verzorging. Met ons verhaal wil ik ook graag andere ouders een hart onder de riem steken: het kan vaak heel veel beter gaan dan men nogal eens wil beweren. Alhoewel ik me heel goed besef dat in sommige gevallen eczeem niets met voedselallergie te maken heeft, wil ik ouders van jonge kinderen oprecht adviseren in ieder geval er alles aan te doen om te zoeken naar mogelijke oorzaken, hoe moeilijk dat soms ook is.
Naar boven...