De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Wat gebeurt er precies in het lichaam bij allergieën?

Sterke allergene voedingsmiddelen

Sterke intolerante voedingsmiddelen

Eliminatie/provocatie dieet en een voedseldagboek

Waarom je een allergisch kind geen soja- of geitenmelk mag geven!

 
 
 

Wat gebeurt er precies in het lichaam bij allergieën?

In geval van voedselallergie, zorgt het allergeen ervoor dat er een andere reactie optreedt dan gewone ontstekingsreactie. Bij voedselallergie loopt de ontstekingsreactie uit de hand: het afweersysteem raakt ontregeld. Door het allergeen wordt er een speciale afweerstof in grote hoeveelheden aangemaakt. Deze afweerstof wordt IgE genoemd. Dit IgE wordt gebonden aan onder meer een van de afweercellen: de mestcel. Deze mestcel zit vol met kleine zakjes waarin onder meer de stof histamine zit. Wordt de mestcel actief gemaakt, stort de mestcel de histamine in het bloed uit.
Het effect hiervan is dat er een speciaal soort ontstekingsreactie optreedt: de allergische reactie.

Bij iemand met allergie bestaat er dus een neiging om IgE te maken als reactie op bepaalde voedingsmiddelen. Bij mensen zonder allergie gebeurt dit niet.

Voorbeeld: iemand is allergisch voor vis. Na het eerste contact gaat het lichaam IgE maken tegen eiwitten van vis. Het IgE komt dan overal in het lichaam. Eet deze persoon een 2e keer vis, is de reactie veel sterker en sneller.

Naar boven...


Sterke allergene voedingsmiddelen:

 • koemelk
 • kippenei
 • soja
 • vis/schaal/schelpdieren
 • noten
 • pinda's
 • tarwe
 • zaden en pitten

Naar boven...

Sterke intolerante voedingsmiddelen:

 • gluten: beter bekend onder de naam coeliakie
 • lactose (melksuiker)
 • zuurkool
 • conserveermiddelen (o.a. sulfiet en nitraat)
 • kleurstoffen (o.a. tartrazine)
 • smaakversterkers (o.a. vetsin)

Naar boven...

Tarwe allergie versus gluten intolerantie

Als een kind niet goed reageert op tarwe, kunnen er 2 dingen aan de hand zijn: een tarwe allergie of een glutenintolerantie. Alhoewel de klachten eender kunnen zijn, zijn dit 2 wezenlijk verschillende problemen. Reageert een kind op de eiwitten in de tarwe, betreft het een allergie voor tarwe (en mogelijk ook andere granen). Dit is dan aan te tonen middels antistoffen in het bloed (voor betrouwbaarheid test, zie onderwerp 'testen'). Als het een glutenintolerantie betreft, zullen er geen antistoffen te vinden zijn in het bloed omdat bij een intolerantie de weerstand niet betrokken is mits symptomen acceptabel zijn.

Let op: bij een allergie mag je, mits de klachten beperkt zijn, wel wat van het allergene product geven. Kleine beetjes is zelfs beter dan helemaal vermijden. Bij een gluten intolerantie moet je stoppen met het nuttigen van tarwe (en andere producten die gluten bevatten) omdat de darmwand/vlokken serieus aangetast worden en dit de groei van een kind remt. Voor meer informatie, zie coeliakie vereniging (hierover weet ik relatief weinig omdat ik geen ervaring hiermee heb).

Bij allergische kinderen zie je vaker een tarwe allergie dan een gluten intolerantie. Het gaat niet vaak samen, coeliakie en andere allergieën, maar kan wel. Bij een gluten intolerantie is het van belang ALLE sporen van gluten te vermijden (koken in speciale pannen, aparte messen gebruiken e.d.) itt bij een tarwe allergie.

Naar boven...

Eliminatie/provocatie dieet en een voedseldagboek

Als je wilt proberen zicht te krijgen in wat wanneer welke reactie veroorzaakt, verdient het aanbeveling een (voedsel)dagboek bij te houden. Hierin moet je precies bij houden wat je gegeten hebt (maar ook alle andere omstandigheden zoals weer, tandjes, ziekte) om te zien hoe je kindje reageert. Als je iets verdenkt, moet je dit product weglaten: verbetert de situatie, dan heb je mogelijk een oorzaak gevonden. Om het zeker te weten, zou je dit product dan na een tijdje (bijvoorbeeld na een week) nogmaals moeten introduceren. In geval van allergie zal de reactie zich dan herhalen.
Dit principe wordt dan ook de provocatie-eliminatie test genoemd. Vaak is dit een zeer moeizaam proces en vergt het enorm veel geduld van de ouders, omdat ook externe factoren van invloed kunnen zijn en de oorzaak van het probleem kunnen zijn. (Bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat je kind een tandje heeft gekregen, waardoor het eczeem daar aan te wijten valt).
Eigenlijk is deze vorm van 'testen' de enige 100% betrouwbare test om te bewijzen of een kind (en waarvoor) allergisch is.

Naar boven...

Waarom je een allergisch kind GEEN soja- of geitenmelk mag geven!

Vroeger werd aan kinderen met koemelk allergie als alternatief sojamelk gegeven, maar daar is men van terug gekomen. Het blijkt namelijk dat soja net zo allergeen is en de eiwitten uit de geitenmelk dezelfde structuur vertonen en daardoor dezelfde problemen (allergische reactie) kunnen creëren. Geef je kind dus nooit soja- of geitenmelk (of -zuigelingenvoeding) als alternatief bij koemelkallergie, zeker niet voordat het 1 jaar is. Na de leeftijd van 1 jaar zou soja soms een prima alternatief voor hypoallergene voeding kunnen zijn.
Bijna alle kinderen groeien over een koemelkallergie heen, vaak rond hun derde levensjaar. Een soja allergie is vaak echter veel hardnekkiger en soms kom je daar helemaal niet vanaf.
Mocht je door je arts sojamelk voorgeschreven hebben gekregen, dan bestaat de kans dat hij/zij nog met verouderde inzichten werkt. Soms kan het echter wel een alternatief zijn, maar ondanks dat wordt het toch afgeraden - zeker voor de leeftijd van 1 jaar.
Paardenmelk zou heilzaam zijn. Het wordt, ivm te kort aan essentieële voedingswaarden, niet aangeraden als alternatief bij koemelkallergie. Daarbij zijn zelden echte verbetering gesignaleerd.

Naar boven...