De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Borstvoeding of flesvoeding?

Kan je met borstvoeding eczeem voorkomen?

Mijn oudste/oudere kind is allergisch en ik ben opnieuw zwanger - wat moet ik doen en laten?

Hypo-allergeen dieet bij borstvoeding

 
 
 

Borstvoeding of flesvoeding?

Er komen de laatste tijd steeds vaker allergieën voor. Eén van de aangetoonde redenen hiervoor is dat er steeds minder kinderen borstvoeding krijgen.

Borstvoeding is en blijft het allerbeste en zeker voor kinderen met (verhoogde kans op) allergie! Het is aan te bevelen om minimaal 3 maanden volledige borstvoeding te geven, liefst zelfs 6 maanden. Na 6 maanden kan je natuurlijk doorgaan (prima!), maar de preventieve rol ten opzichte van het ontwikkelen van allergische aandoeningen, is cruciaal in de eerste 6 maanden. Daarna blijft borstvoeding natuurlijk altijd heel goed vanwege antistoffen e.d.!

Bijvoeding mag niet eerder dan 6 maanden gegeven worden, omdat het immuunsysteem dan pas uitontwikkeld is.

Vaak groeien allergische kindjes minder hard. Constante (lichte) groei is belangrijker dan de snelheid van de groei, laat je hierdoor niet onzeker maken. Ook borstgevoede kinderen vertonen rond de 6e maand vaak een minder sneller groei dan fleskinderen (daar waar ze in het begin vaak sneller groeien!). Dit is allemaal heel normaal. Het is wel belangrijk dat de groei goed gevolgd wordt door een kinderarts.

Kan of wil je geen borstvoeding geven, kan je overwegen direct Hypo-allergene zuigelingenvoeding te geven. Bespreek dit met je arts. Gelukkig zijn er tegenwoordig prima Hypo-allergene alternatieven!

Naar boven...

Kan je met borstvoeding eczeem voorkomen?

Ook borstvoeding (al dan niet met hypo-allergeen dieet) kan niet altijd voorkomen dat een allergie zich ontwikkelt. En dan nog, denk je alle elementen onder controle te hebben, kan je kind een onopgemerkt virusje onder de leden hebben, een tandje krijgen, verkouden worden of zomaar, om "niets".

Toch wordt het sterk aanbevolen om borstvoeding te geven. Minimaal 3 maanden, liefst volledig 6 maanden. Er is wetenschappelijk bewezen dat dit erger kan voorkomen en je kan daarmee soms voorkomen dat een kind bijvoorbeeld later astma krijgt.

Je ziet vaak dat een kind pas eczeem krijgt als een moeder overgaat op flesvoeding. Geef je borstvoeding en overweeg je (deels) te gaan afbouwen, houd dan goed in de gaten wat er gebeurt.

Soms kan een moeder op dieet gaan om te proberen, door het laten staan van bijv. koemelk, haar kind weer eczeemvrij krijgen. Zie ook dieet bij borstvoeding.

Naar boven...

Mijn oudste/oudere kind is allergisch en ik ben nu opnieuw zwanger - wat moet ik doen of laten?

Als je zwanger bent van een kind en al een allergisch kind hebt, wat moet je dan doen? Zodra je weet dat je zwanger bent, eet dan geen pinda's meer! Van pinda's is recent bewezen dat ze al in de baarmoeder een allergie kunnen 'opwekken'. Van alle andere voedingsmiddelen is geen enkele relatie met sensibilisatie in de baarmoeder bewezen, en daarmee is ook nooit de zin van een dieet tijdens zwangerschap bewezen. Het wordt derhalve ook niet aangeraden tijdens de zwangerschap op dieet te gaan. Je lichaam heeft dan alle voedingsstoffen heel hard nodig voor het groeien van je baby!

Wel zou je matig om kunnen gaan met de bekende allergenen. Je hoeft ze echt niet te mijden, vermijd alleen overmatig gebruik. Dat kan geen kwaad en wie weet, helpt dat. Ga zeker niet meer van een allergeen gebruiken (soms wil een aanstaande moeder nog wel eens extra zuivel gaan gebruiken, omdat dat 'goed' zou zijn. Niet doen!).

En, heel belangrijk: niet roken, maar mijdt ook liefst alle rokerige ruimtes!


Naar boven...

Hypo allergeen dieet bij borstvoeding

Aangetoond is dat het kan dat een kind allergisch reageert op de producten die de moeder eet en die sporadisch terug te vinden zijn in de moedermelk, zoals bijvoorbeeld koemelk. Je zou daarom, als je kindje eczeem heeft, of als je preventief te werk wilt gaan (bij kinderen met verhoogde kans op allergie) kunnen overwegen borstvoeding te geven waarbij je zelf alle zuivel en/of alle andere risico producten laat staan.

Wetenschappelijk is de zin (of onzin) niet voldoende aangetoond, er bestaan echter wel voldoende succesverhalen.

Als je al een allergisch kind hebt, kan je overwegen bij een volgend kind Hypo-allergene borstvoeding te gaan geven. Doe dit nooit zonder begeleiding van diëtiste! Het is zeer aan te raden om een week of 2 voor de uitgerekende datum te beginnen met je dieet, zodat je vast kan wennen. Mijn ervaring is dat dat echt wel nodig is en vlak na de bevalling staat je hoofd wel naar iets anders dan wennen aan een nieuw eetpatroon.
Mocht je dit te zwaar vinden, bedenkt dan dat borstvoeding zonder dieet eigenlijk altijd beter is dan flesvoeding.

Als er geen aanleiding is om preventief op dieet te gaan en krijgt je kind toch eczeem bij borstvoeding, kan je overwegen stap voor stap allergene producten weg te laten om te kijken of dit helpt. Een andere aanpak is direct te beginnen met een dieet en gaandeweg langzaam en met beleid allergene producten in te voeren (voeding moeder) om zo te kijken wat er gebeurt. Reageert het kind allergisch, stop dan onmiddellijk en ga verder met het dieet.

Kies je voor een dieet, doe dit dan altijd in overleg met een diëtiste. Alleen een diëtiste kan berekenen of je voeding voldoende volwaardig is (voor jou en voor je kind). Meestal heb je extra eiwitten (via vlees) en extra calcium nodig. Het is echt niet nodig om zelf Hypo-allergene melk te drinken om de tekorten te compenseren (tenzij je dat zelf wilt).

Belangrijk is dat je kiest voor een optie waar jezelf voor 100% achterstaat.

Als borstvoeding moeilijk gaat, zorg dan dat je hulp inschakelt (bijv. via LaLecheLeague of Vereniging Borstvoeding Natuurlijk) want maar al te vaak blijkt het met die hulp wel mogelijk.
Als borstvoeding niet lukt of als je om andere redenen de fles gaat geven, houd dan goed in de gaten wat er gebeurt: let op alle mogelijke symptomen van allergie.

"Zelf ben ik twee weken voor de uitgerekende datum van onze tweede een streng dieet gaan houden. Ik heb dit 7 maanden, tot mijn eigen verbazing, met niet al te veel moeite volgehouden. Ik wist waarvoor ik het deed: dit was het enige dat ik voor mijn kind kon doen. Dankzij het kookboek bij voedselallergie (zie literatuur) ben ik zelfs de feestdagen prima doorgekomen"

Naar boven...