Hieronder tref je een aantal veel gestelde vragen aan, met kort antwoord. Het uitgebreidde antwoord komt elders op de site aan de orde.

Mijn kindje heeft alleen eczeem, maar verder niets en is eigenlijk heel vrolijk. Mijn arts zegt dat het dan geen allergie kan zijn? Dan kan het toch een allergie voor voeding of iets anders zijn en dien je dit op zijn minst uit te zoeken!!!

Mijn kind huilt, maar verder eigenlijk niets. Kan dat met voeding te maken hebben? Dat kan (hoeft niet). Zeker als er in de directe familie eczeem, astma, hooikoorts of allergie voorkomt, is het zeker de moeite waard uit te zoeken of er allergie in het spel is.

Is eczeem besmettelijk? Nee.

Mag je met eczeem zwemmen? Ja, mits het niet geinfecteerd is.

Wat voor zonnebrand kan ik gebruiken? Bijvoorbeeld ROC.

Mag mijn kind (vaak) in bad? Liever zo min mogelijk, gebruik badolie.

Groeit mijn kind over eczeem heen? Daar kan niemand iets over zeggen. Het is vaak een dooddoener, vind ik.  Gelukkig groeit het merendeel er overigens wel overheen!

Betekent eczeem altijd een allergie? Hoeft niet, maar zegt wel dat er een allergische aanleg is en daarmee is het het uitzoeken waard!

Wat doe ik tegen jeuk? Koele omgeving, geef eventueel antihistaminica vanaf 1 jaar.

Krijg je van hormoonzalven astma? Nee.

Zijn hormoonzalven veilig? Ja, mits nodig en correct gebruikt.

Moet ik eczeem pappen en nathouden, zoals mijn arts zegt? Nee. Ga altijd op zoek naar mogelijke oorzaken en als je die niet of onvoldoende kan vinden, berust dan in symptoombestrijding.

Mijn arts weet er weinig van, wat nu? Vraag (eis) doorverwijzing naar een allergoloog of gespecialiseerde kinderarts. Daarnaast heb je altijd recht op een second opinion!!!

Hoe vind ik goede artsen bij mij in de buurt? Neem contact op met de Stichting VoedselAllergie, met een lokaal contactpersoon. Zij kennen de artsen/specialisten bij jou in de buurt.

Kan ik in contact komen met andere ouders? Ja via de mailinglijst (zie lotgenoten).

Mijn arts beweert dingen compleet anders dan ik op deze site zie. Wat nu? Bespreek dit met je arts. Mijn site wordt ook gebruikt door vele gerenommeerde instanties in Nederland. Print bijvoorbeeld delen van mijn site en bespreek dit met je arts.

Mijn arts adviseert dingen waar ik niet direct achter sta. Wat nu? Een ding: volg altijd je eigen gevoel, maar ga niet op eigen houtje doktoren. Naar boven