De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Thaise zalf uit de handel

 

 
 
 

Thaise zalf uit Limmen uit de handel genomen.

23 december 2005

22-12-2005 | De veel bediscussieerde 'Thaise zalf' uit van de firma Body Health uit Limmen is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg uit de handel genomen. De zalf is niet meer verkrijgbaar.

De afgelopen tijd is er veel gediscussieerd over de zalf. Velen roemden de werkzaamheid; anderen hadden twijfels of het wel werkelijk een natuurlijke zalf was, juist ook omdat het zo goed werkte. Omdat er twijffels ontstonden over de natuurlijkheid van de zalf is de zalf ter test aangeboden aan het Laboratorium Nederlandse Apothekers (LNA) en is tevens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ingeschakeld. De VWA heeft op basis van haar bevindingen de zaak overgedragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Uit het onderzoek van het LNA was al vast komen te staan dat de zalf sulfanilamide bevat, een ouderwets antibioticum dat voor contactallergie kan zorgen. "Nadere analyse door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft aan het licht gebracht dat er naast sulfanilamide nog twee geneesmiddelen in zitten, namelijk een klasse III corticosteroïde en triclocarban, een antibacterieel middel," aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg Amsterdam.

De VMCE is niet verbaasd dat het middel illegale geneesmiddelen bevat, zoals een sterk werkzaam hormoon, gezien het feit dat de gebruikers melden dat het zo goed werkzaam was, en dat de jeuk meteen verdween. Als een middel zo goed werkt, dan is dat eigenlijk al verdacht. Dat de Inspectie zo kordaat heft opgetreden is lovenswaardig, want wat deze zogenaamde alternatieve genezers doen is onvergeeflijk: patiënten bedriegen. Ze vragen hoge geldbedragen voor een ‘natuurlijke zalf’ die mensen als veilig beschouwen, terwijl deze het niet is.

Gelukkig is de ‘hype’ van de Thaise zalf voorbij. Echter, het zal niet lang duren voordat een ander bedrijf of alternatief genezer hetzelfde doet. Zolang er geld mee te verdienen valt zal dat niet uit te roeien zijn.

Bron: www.VMCE.nl

Naar boven...