De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Huisarts

Kinderarts

Allergoloog

Dermatoloog

Diëtiste

 
 
 

Het is heel belangrijk dat je een arts of specialist vindt die je serieus neemt. Volg altijd je gevoel en laat je niet afschepen. Jij hebt recht op serieuze begeleiding en daarmee het beste voor je kind!

Huisarts

Bij een huisarts kom je meestal eerst terecht. Prima dat hij je op weghelpt. Vaak is dat ook voldoende. Maar soms ook niet. Een goede huisarts beseft op tijd wanneer hij geen grip meer heeft op de zaak en is dan ook zo eerlijk om door te verwijzen. Blijf niet te lang tobben als je bij je huisarts niet verder komt, vraag dan een doorverwijzing naar een specialist.

Sommige huisartsen vinden dat je moet 'pappen en nathouden'en dat ze verder niets kunnen doen. Niets is vaak minder waar. Ook hier geldt: kom je niet verder, vraag dan een doorverwijzing naar de specialist.

Naar boven...

 

Kinderarts

Een kinderarts is gespecialiseerd in klachten bij kinderen. Kinderen met allergieën zouden eigenlijk standaard 1 of 2 keer per jaar door een kinderarts gezien moeten worden, om hun groei goed te volgen. Helaas blijkt dat niet elke kinderarts voldoende ervaring heeft met allergieëen.

Naar boven...

 

Allergoloog

Een allergoloog is iemand die gespecialiseerd is in alles wat met allergieën te maken heeft en zich met niets anders dan dat bezighoudt. De top dus. Helaas zijn er te weinig in Nederland en zijn er vaak lange wachtlijsten. Blijf je tobben met je kind; krijg je de klachten niet goed onder controle of heb je meer hulp nodig dan je bij je (huis- of kinder)arts kan vinden, wend je dan tot een allergoloog. Een overzicht van allergologen kan je opvragen bij de Stichting VoedselAllergie (klik hier)

Naar boven...

 

Dermatoloog

Vaak kan een dermatoloog goed adviseren welke crème je in welke situatie het beste gebruikt. Dermatologen zijn juist gespecialiseerd in alles rondom de huid. Vergeet echter niet dat (helaas) veel dermatologen eigenlijk alleen met symptoombestrijding bezig zijn.
Maar al te vaak staan ze (te) weinig stil bij het zoeken naar mogelijke oorzaken. Houd dat in je achterhoofd als je met een dermatoloog praat en zorg dat je al dan niet via een (kinder)arts wel op zoek gaat naar oorzaken. De huid behandelen is uiteraard noodzaak, maar je lost hiermee het probleem niet bij de oorzaak op (voor zover mogelijk...). In de tussentijd kan je met de deskundigheid van een dermatoloog het eczeem zo goed mogelijk 'beheersen'.
Ik vind dat je met een kind nooit alleen naar een dermatoloog moet gaan. Ga altijd ook naar een kinderarts of allergoloog, die je helpt met zoeken naar mogelijke oorzaken. Vaak kan een kinderarts ook goed de huid behandelen en indien nodig zal hij je doorverwijzen naar een dermatoloog.

Naar boven...

Diëtiste

Een diëtiste is onmisbaar. Alleen een diëtist kan kinderen met allergieën goed begeleiden, of de voeding volwaardig is (minimaal 1x per jaar laten doorrekenen) en kan je helpen met voedselintroductie. Let wel: veel mensen verwachten dat ze concrete adviezen krijgen. Helaas is dat niet altijd mogelijk en blijft het uitzoekwerk in handen van de ouders liggen. Wat niet wegneemt dat begeleiding van een diëtiste heel belangrijk is. Ook hier geldt dat helaas niet elke diëtiste kennis van allergieën heeft, maar dat je wel een ervaren allergie diëtiste nodig hebt. Adressen zijn ‘opvraagbaar’ via de Stichting VoedselAllergie.

Naar boven...