De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Medische hulp algemeen

 
 
 

Medische hulp algemeen

Medische hulp algemeen

Als je denkt dat je kind wellicht een (voedsel)allergie heeft, is het belangrijk dat verder uit te zoeken. Dat is niet altijd makkelijk, maar maar al te vaak wel de moeite waard. Als je allergieën kan opsporen, is het van groot belang die allergenen te vermijden. Om verder allergische ontwikkelingen zo veel mogelijk te beperken, is het dan bij zuigelingen van groot belang ook de andere sterke allergenen te mijden.

De eerste stap is het contact met je consultatie bureau arts of met je huisarts. Die zouden je op weg moeten kunnen helpen. Helaas is mijn ervaring dat veel van deze artsen er te weinig van weten (maar wel doen alsof) en vaak zelfs ouderwetse, achterhaalde en daarmee hele foute adviezen geven. Overigens ligt er op het consultatiebureau een hele goede “Landelijke Standaard” waarin precies en goed beschreven staat welke stappen ingeval van verdenking ondernomen moeten worden.

Als er bij een zuigeling met mogelijke allergische klachten aan twee van de volgende indicaties wordt voldaan:

1. symptomen treden direct op in aansluiting met het gebruik van een voedingsmiddel
2. de symptomen betreffen twee of meerdere organen (bijv. huid en longen)
3. er sprake is van familieleden met ook eczeem, astma, hooikoorts of allergieën
4. ondanks adequate maatregelen de klachten blijven bestaan
5. voor de symptomen geen andere voor de hand liggende verklaring kan worden gegeven

is er sprake van (verdenking van) koemelk- of voedselallergie en is nader onderzoek vereist hetgeen bestaat uit eliminatie en provocatie.

Belangrijk is dat je als ouders altijd je eigen gevoel blijft volgen. Laat je niet afschepen, als jij denkt dat het nodig is dat je doorverwezen wordt, eis dan een doorverwijzing!

Als een huisarts of consultatiebureau arts onvoldoende kundig is, is de meest aangewezen doorverwijzing een kinderarts met kennis van allergieën (helaas niet aanwezig bij elke kinderarts) of een allergoloog. Een dermatoloog is een huidarts, die voornamelijk naar de huid kijkt (zie volgend hoofdstuk).

Tip: wil je doorverwezen worden, maar heb je geen idee naar wie in jouw omgeving?  Hier vind je een lijst met alle allergologen in Nederland!

Klik hier naar de lijst van Nederlandse allergologen

Naar boven...