De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Constitutioneel eczeem

Contacteczeem

Wat is het verschil tussen eczeem en berg/seborrhoïsch eczeem?

 
 
 

Constitutioneel eczeem is een bijzondere vorm van eczeem. Constitutie betekent: aanleg. Er zijn in dat geval aangeboren inwendige factoren waardoor men allergisch reageert op stoffen uit de omgeving.
Kinderen met een allergische aanleg hebben een verzwakt immuunsysteem: het lichaam reageert op bepaalde stoffen door antistoffen te maken die vervolgens een allergische reactie veroorzaken.
Dit kunnen diverse symptomen zijn: eczeem, krampen, spugen, buikpijn, diarree, geïrriteerde luchtwegen tot aan anafylactische shock.
Constitutioneel eczeem (en dus ook het allergisch zijn) is altijd erfelijk bepaald. Als een of beide ouders allergisch zijn, is de kans groter dat hun kindje ook allergisch wordt (maar hoeft niet!). Ook als beide ouders niet allergisch zijn, kan het toch gebeuren dat ze drager zijn en hun kind allergisch wordt: vaak blijkt het dan in (in)directe familie voor te komen.

Eczeem wordt ook wel constitutioneel (erfelijk) eczeem, atopisch (allergisch) eczeem of dermatitis genoemd en bij baby's spreekt men ook vaak van dauwworm. Dauwworm is een acute vorm dat zich voornamelijk bevindt in het gelaat (wangen en achter de oren), de behaarde hoofdhuid en soms ook in de lichaamsplooien. Tevens zie je ook vaak rode geïrriteerde plekken op de wangen.

Dauwworm is een huidaandoening, die veel last kan veroorzaken, maar die gelukkig meestal goed behandeld kan worden. Dauwworm is een oud-Nederlands woord. "Dauw" geeft aan dat de huiduitslag vochtig is; "worm" betekent dat de uitslag vaak ringvormig is. Met wormen heeft
dauwworm dus helemaal niets te maken. Dauwworm komt met name bij kinderen voor.

Constitutioneel eczeem is een chronische ziekte, maar wel een met één van de beste perspectieven. Veel kinderen 'groeien' er later over heen.

Naarmate het kind ouder wordt, verplaatst het eczeem zich vaak van het hoofd naar de armen en benen en statistisch gezien neemt het tussen 2 en 4 jaar af. Rond deze leeftijd groeien veel kinderen eroverheen en kan de allergie verdwijnen (de aanleg blijft bestaan), soms ook niet, of het slaat om in irritatie aan de luchtwegen zoals bijvoorbeeld astma of hooikoorts. Zo houd 10% eczeem over, 40% van de allergische kinderen ontwikkelen later (of al eerder) astma.

Eczeem is dus zo goed als altijd een reactie op een allergeen. Dat kan voedsel zijn, maar ook externe factoren zoals huisdieren, huisstofmijt (deze 2 ontwikkelen zich zelden voor het eerste levensjaar!!), temperatuurs- of stemmingswisselingen e.d. Kortom: heel veel factoren en dat maakt het vaak erg moeilijk de juiste boosdoener(s) te vinden.
Daarnaast reageert bij de een het lichaam direct, bij de ander pas na een of twee dagen of soms nog later. Als je wilt proberen zicht te krijgen in wat wanneer welke reactie veroorzaakt, verdient het aanbeveling een (voedsel)dagboek bij te houden (zie categorie "voedselallergie")

Acuut eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, vochtblaasjes, natten en krabeffecten. Daarna drogen de blaasjes in tot korstjes, gaat de huid schilferen en neemt de roodheid af. Bij chronisch eczeem neemt de roodheid af, de schilfering toe en is de huid wat dikker ("olifantenhuid").

De plaats van het eczeem zegt niets over de soort eczeem.

Naar boven...

Contacteczeem

Contact eczeem is een op zich staande vorm van eczeem. Dit eczeem ontstaat bij direct huidcontact met bepaalde stoffen. Wol, latex, nikkel zijn bekende vormen. Je ziet deze vorm over het algemeen pas op oudere leeftijd. Overigens gebeurt het bij kleine kinderen vaak ook dat een druppel melk op de huid een acute huidreactie geeft: dit is dan niet een typische vorm van contacteczeem, maar meer een acute allergische reactie in het algemeen.

Naar boven...

Wat is het verschil tussen eczeem en berg?

Seborrhoïsch eczeem, ook wel berg genoemd, is een dikke, vettige en gelige uitslag met roodheid en schilfering van huid met veel talgklieren. Hoofdroos is een milde vorm van seborroïsche eczeem bij volwassenen. Berg komt voor op het hoofd, wenkbrauwen, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren en op de borst. Berg komt bij baby's vaak voor vanaf de 6e tot 8e week tot de 3e of 4e maand na de geboorte en verdwijnt dan meestal weer vanzelf. Seborroïsch eczeem wordt vermoedelijk veroorzaakt door een gist en kan meestal goed worden behandeld met een gistdodende shampoo. Berg is dus géén (constitutioneel) eczeem. Het allerbelangrijkste verschil is dat berg niet jeukt. Eczeem wel. Er is veel verwarring over omdat het vaak samen op dezelfde huid voorkomt en daardoor het verschil soms moeilijk aan te geven is. Bij twijfel: raadpleeg een dermatoloog.
Wat ik op deze site onder eczeem versta is eigenlijk constitutioneel (aanleg dus) eczeem, of atopisch eczeem of atopische dermatitis (alledrie hetzelfde).
Het begrip "eczeem" wordt vaak gebruikt voor het verschijnsel "niet infectueuze huidontsteking". Bij CE is de aanleiding hiervoor dus in de genen/allergie te vinden. Bij berg is dat waarschijnlijk gisten.

Naar boven...