De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Wat is het verschil tussen zalven en crèmes?

 

 
 
 

Wat is het verschil tussen zalven en crèmes?

Er bestaan drie verschillende basissen:
Crèmes w(ater)/o(lie): dit zijn mengsels met meer water dan vet/olie. Ze zijn derhalve niet erg vet. Voorbeeld: Cremor Lanette 1.
Crèmes o/w: deze bevatten meer vet/olie dan water. Ze zijn minder vet dan zalven. Voorbeeld: cetomacrogol/vaseline of Lanette/Vaseline.
Zalven: bestaan alleen maar uit vetten/olie, bijvoorbeeld vaseline/paraffine.
Zalven zijn het meest 'puur'. Het is namelijk zo dat je, om water met vet te mengen (zoals in eerste 2 categorieën), hulpmiddelen nodig zijn om er een goedgemende substantie van te maken.

Veel allergische mensen kunnen juist op die toevoegingen overgevoelig reageren en prefereren daarom de zalven. Het advies is: hoe vetter, hoe beter.

Wat je het beste gebruikt, is per kind afhankelijk, met name omdat elke huid verschilt. Bij een droge huid gebruik je een vettere basis dan bij een 'gewone' huid. Meestal is het onderhouden van de huid heel belangrijk, maar soms willen kinderen liever even niets.

Volg je gevoel en kijk hoe je kind reageert. Probeer een nieuwe zalf altijd eerst op een klein stukje huid voorzichtig uit, liefst altijd 's ochtends zodat je goed kan volgen hoe de huid reageert.

Met bovenstaande basissen, kan een arts of apotheker dingen toevoegen, zoals bijvoorbeeld hydrocortison, ureum, salicylzuur of zout. Ureum en salicylzuur maken de huid wat weker en daarom werken de zalven beter. Zout trekt water aan en houdt water vast, hetgeen bij een droge huid kan helpen. Niet elke toevoeging combineert met elke basis, maar als je kind een bepaalde basis goed verdraagt, vraag dan je arts of dat te combineren is met de hulpstof die je nodig hebt. Helaas werkt men steeds minder met 'magistrale receptuur' (maatwerk) omdat het teveel tijd kost (en te weinig oplevert). In dat geval krijg je vaak een standaard product (check daarbij altijd goed alle ingrediënten!)

De taal die voor crèmes en zalven gebruikt wordt, is soms moeilijk te snappen. Tip: vraag je apotheker om uitleg en advies, soms vinden ze het best leuk om mee te denken!
Laat je ook goed uitleggen hoe je medicijnen gebruikt, hoe je ze moet bewaren en hoe lang je ze kan gebruiken of bewaren.

Naar boven...