De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Kun je over eczeem heen groeien?

Wat doe je tegen jeuk/krabben?

Is eczeem besmettelijk?

Staphylococcus

Mag je zwemmen met eczeem?

Is zon en zee goed voor de eczeem huid?

 

 
 
 

Ongeveer 35% van de (jonge) kinderen met atopisch eczeem hebben IgE gemediteerde voedselallergieën!

(Bron: http://www.worldallergy.org/public/allergic_diseases_center/foodallergy/)

20% van de kinderen heeft een allergie. In 2010 is mogelijk de helft van de jeugd allergisch....

(Bron: http://www.allergie.wur.nl/)

Kun je over eczeem heen groeien?
Vaak wordt beweerd dat 'men wel over eczeem heen groeit'. Gelukkig is dat in veel gevallen wel zo, maar niemand kan je daar (helaas) een garantie voor geven. Met name als het eczeem op baby leeftijd ontstaat (en voornamelijk voedselgerelateerd is), heb je relatief goede kans dat je kind eroverheen groeit.
Zo'n 10% houdt eczeem over op volwassen leeftijd. Het kan echter wel zo zijn dat je kind op latere leeftijd astma krijgt. Hier valt niets over te zeggen (tenzij astma symptomen reeds aangetoond zijn). Soms wil een arts wel eens zeggen, na het eczeem gezien te hebben, dat jouw kind er wel overheen zal groeien. Dergelijke uitspraken zijn echter nergens op gebaseerd.
Rond het derde levensjaar verdwijnen veel allergieën spontaan en ook vaak het eczeem. Zo is ook de leeftijd van 7 een 'kritieke' grens, waarbij veel kinderen er weer verder over heen groeien. Als een arts beweert dat jouw kind er wel of niet over heen zal groeien, lijkt het er op dat hij niet erg goed op de hoogte is van de laatste feiten over eczeem.

Naar boven...

Wat doe je tegen jeuk/krabben?

Een echte oplossing is er niet, maar er zijn wel een aantal tips:

  • geef je kind antihistaminica (zie ook medicijnen) (vanaf 1 jaar);
  • geef je kind (katoenen) sokjes als handschoentje (vastmaken met luierspeldjes of tape). In het begin zal je (of je omgeving) dit misschien 'zielig' vinden. Bedenk dat een kind al gauw niet beter weet en al snel er alles mee kan doen wat een kind met blote handen kan doen;
    "Onze jongste heeft 2 jaar 24 uur per dag met handschoentjes aan geleefd, om het eczeem nog enigszins onder controle te houden. Wij zagen het al niet meer...Hij zelf vond het de gewoonste zaak van de wereld en wilde ze gewoon aan."
  • zorg voor een koele omgeving;
  • leidt het kind af met iets leuks;
  • krabben verbieden doe je beter niet - leid het kind af of geef het sokjes aan zodat de huid niet opengekrabd kan worden. Iedereen die jeuk heeft, gaat automatisch krabben. Zelfs baby’s van slechts een paar weken oud, gaan al gericht krabben. Krabben houdt het eczeem in stand, dus zorg ervoor dat dit zo min mogelijk kan gebeuren. Katoenen handschoentjes bieden een oplossing, of (op voorschrift vergoed door ziektekosten) een coater (een 'anti'krab pakje).
  • Sommige kinderen komen moeilijk in slaap door de jeuk. Probeer ze dan ook af te leiden door bijv. rustige muziek, of desnoods een video op de achtergrond. Zie ook 'tips'.

Naar boven...

Is eczeem besmettelijk?

Nee. Eczeem is niet besmettelijk.
Iets anders is zwemmerseczeem, maar dat heeft niets met (constitutioneel) eczeem te maken. Zwemmerseczeem betreft een infectie die vaak tijdelijk en prima te behandelen is.

Naar boven...


Staphylococcus

Eczeem kan gepaard gaan met infecties, waaronder Staphylococcus de meest voorkomende is. Zorg dat je open eczeem preventief ontsmet (bijv. Hibitane, prikt niet) om erger te voorkomen.
Bij ieder mens is de huid bevolkt met allerlei bacteriën en ook met gisten. De samenstelling kan verschillen, maar altijd zijn stafylokokken, corynebacteriën en pityrosporen aanwezig. Al naar gelang de omstandigheden varieert deze flora.
Bij mensen met een gave huid is van de stafylokokken de Staphylococcus epidermidis de meest voorkomende, maar bij een deel van de bevolking is ook de Staphylococcus aureus aanwezig. Als deze van een agressief type is, kunnen bijvoorbeeld steenpuisten ontstaan of ook wel krentenbaard (impetigo) veroorzaken. Deze laatste aandoening is een oppervlakkige huidinfectie die gepaard gaat met snel uitbreidende gele korstjes en soms ook met blaasjes.
Als iemand antibiotica krijgt, worden niet alleen de slechte, maar ook alle goede, natuurlijke bacteriën gedood en verandert de huidflora. Hierdoor kan de huid tijdelijk bijvoorbeeld gemakkelijker een gistinfectie oplopen of door andere bacteriën bevolkt worden.
Bij atopische eczeem is de samenstelling van bacteriën anders dan bij een gezonde huid. Bij bijna iedereen met eczeem is de S. aureus op de huid aanwezig. Opvallend is dat de S. aureus meestal toeneemt naarmate het eczeem heftiger is. Zo is de huid die door krabben vol met wondjes zit, een goede voedingsbodem voor de S. aureus. Anderzijds kan een licht eczeem als het bevolkt wordt door S. aureus erger worden, ten gevolge van de ontsteking die als reactie op de bacterie ontstaat. Ook een streptokok kan zich gemakkelijker handhaven op een eczeemhuid en kan leiden tot verergering van het eczeem.
Opvallend is het dat de hoeveelheid bacteriën toeneemt naarmate het eczeem erger is. Het omgekeerde is ook waar, dat eczeem naarmate het beter onder controle is, minder bacteriën bevat. Zo blijkt het aantal bacteriën af te nemen als eczeem wordt behandeld met hormoonzalven. Soms wordt aan een hormoonzalf een anti-bacteriële stof toegevoegd met het idee dat niet alleen het eczeem maar ook de bacterie bestreden moet worden. Ook kunnen sommige antibiotica zoals fucidinezuur lokaal worden aangebracht.
Wees er wel alert op dat veelvuldig gebruik van met name deze laatste middelen de kans groter maken dat de huid resistent wordt, of soms, er allergisch op gaat reageren.
Bacteriën en met name S. aureus kunnen een belangrijke rol spelen in het activeren en onderhouden van atopisch eczeem. Het is zinnig om daar bij de behandeling rekening mee te houden.

Naar boven...

Mag je zwemmen met eczeem?

Ja. Tenzij het eczeem ontstoken is of (teveel) open. Dan zwem je beter even niet.
Niet ieder kind zal het fijn vinden om te zwemmen. Vergeet niet dat water en met name water met chloor de huid doet uitdrogen. Wat je kan doen: je kind voor en achteraf goed insmeren met een vette zalf of crème om uitdroging te voorkomen. Zolang je kind het fijn vindt, ga vooral lekker samen zwemmen!

Naar boven...

Is zon en zee goed voor de eczeem huid?

Over het algemeen wel. Veel kinderen knappen aan zee op, van het water of van de zoute zeelucht. Toch ook weer niet ieder kind. Het zoute zeewater is vaak heilzaam. Maar, als een kind eczeem heeft, prikt het water en vind een kind het vaak weer niet fijn. Een kwestie van uitproberen. Vaak knapt een kind op tijdens een vakantie in het buitenland. Door de zon, de zee, de rust of door het klimaat; waardoor het nu precies beter gaat is niet altijd goed te herleiden. Een droog klimaat zoals bijv. in vele delen van Spanje is bijna altijd een verademing voor de eczeem huid. Het vochtige klimaat in vele delen van Italië is voor sommigen juist weer een ramp.

Naar boven...