De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Wat is een intolerantie

Lactose intolerantie versus koemelk(eiwit)allergie

Coeliakie versus tarwe(eiwit)allergie

 

 
 
 

Wat is een intolerantie?

Bij patiënten die een voedselintolerantie hebben, ontstaan de klachten ook na inname van voeding, maar lijkt het afweersysteem niet betrokken te zijn. Vaak gaat het om producten die in een geringe hoeveelheid wel verdragen kunnen worden. In de loop der tijd kunnen 'normale' hoeveelheden ongewenste reacties oproepen. Een bekend voorbeeld is jeuk na het eten van aardbeien of chocolade. Een enkele aardbei wordt dan wel verdragen. Over de oorzaak waarom bepaalde producten klachten geven, wordt veel gespeculeerd. Echte bewijzen zijn er nog niet.

  • Intoleranties kunnen (nog) niet in het bloed aangetoond worden. Wel is het vaak mogelijk om via bijvoorbeeld bioresonantie intoleranties aan te tonen;
  • Bij intoleranties bestaan er drempels: kleine beetjes, tot een bepaald niveau (per persoon verschillend) gaan wel goed, maar (te) veel leidt tot klachten;
  • Voedselintoleranties kunnen bestaan, verdwijnen en weer terugkomen.

Voedselintolerantie kan veroorzaakt worden door:

  • histaminerijke producten zoals bijv. zuurkool
  • conserveermiddelen (o.a. sulfiet)
  • kleurstoffen (o.a. tartrazine)
  • smaakversterkers/glutamaten (o.a. vetsin)

Gedragsklachten naar aanleiding van voeding kunnen gebaseerd zijn op intoleranties.

Nieuwe terminologie

Inmiddels is de terminologie aangepast. Voortaan wordt er gesproken van allergische reacties en niet-allergische reacties. Deze laatste vervangt het woord intolerantie. Voor het gemak blijf ik op deze site het woord intolerantie vooralsnog aanhouden.

Naar boven...

 

Lactose intolerantie versus koemelk(eiwit)allergie

Vooral met betrekking tot zuigelingen bestaat hierover nogal eens verwarring. Koemelk bevat o.a. lactose en eiwitten. Lactose is een onderdeel van koemelk: de melksuiker. Je kan een koemelkeiwitallergie hebben of een lactose intolerantie. Dat zijn twee verschillende reacties, alhoewel je op dezelfde producten (koemelk) kan reageren en soms met dezelfde symptomen.

Heb je een koemelkeiwitallergie, dan verdraag je over het algemeen wel de melksuiker maar niet het eiwit in melk. Heb je een lactose-intolerantie, dan verdraag je vaak wel de koemelkeiwitten. Een lactose intolerantie bij kinderen onder een jaar is zeldzaam. Bij een lactose intolerantie ontstaat er vaak diarree na het gebruiken van koemelk.

Naar boven...

 

Glutenintolerantie (coeliakie) versus tarweallergie

Glutenintolerantie is iets anders dan de intoleranties waar we hier over spreken. Bij coeliakie verdraagt men geen gluten, die voorkomen in granen zoals tarwe, haver, rogge en gerst. Als iemand wel gluten gebruikt, worden de darmvlokken aangetast. Coeiliakie gaat vaak gepaard met groeiachterstand. In tegenstelling tot een ''gewone'' intolerantie, is het bij coeiliakie noodzaak alle sporen van gluten te vermijden. Zo moet je in eigen pannen koken en bakken, want het minste geringste spoortje gluten kan al tot klachten leiden. Aangezien dit een andere reactie is, wordt er op deze site niet verder op ingegaan. Voor meer informatie: zie de Nederlandse CoeliakieVereniging (zie links). Voor meer informatie: zie de Nederlandse CoeliakieVereniging (zie links).

Bij een tarweallergie reageert men allergisch op de eiwitten uit de tarwe. Dat heeft niets met gluten te maken. Een aantal kinderen die allergisch reageren op tarwe, kan bijvoorbeeld wel andere granen zoals haver, rogge, gerst of spelt verdragen.

Naar boven...