De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Wat is een allergie?

 
 
 

Wat is een allergie?

Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor alle overgevoelige reacties op voeding, zoals onder andere voedselallergieën en voedselintoleranties.
Ondanks dat de klachten hetzelfde kunnen zijn, hetgeen onderscheid vaak moeilijk maakt, gaat het om twee verschillende aandoeningen.

Bij voedselallergie reageert het afweersysteem (te) sterk op bepaalde eiwitten ("allergenen") die in voeding voorkomen. Voedselallergie komt bij zuigelingen en jonge kinderen vaker voor dan bij volwassenen. Doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn, kan het voorkomen dat met name de eiwitten in de voeding niet volledig afgebroken worden. Deze wat grotere deeltjes kunnen gemakkelijker allergieën oproepen, zoals bijvoorbeeld een koemelkeiwitallergie (gemakshalve spreken we vaak van koemelkallergie) bij baby's. Bij volledige rijping van de darmen, na ruim een jaar, kunnen deze eiwitten vaak wel verdragen worden.

Aan de andere kant komt voedselallergie ook bij oudere kinderen en volwassenen voor. Dit betreft dan zelden een allergie voor koemelk, maar bijvoorbeeld voor noten, fruit, kruiden, sesamzaad en dergelijke.

Zoals gezegd, reageert het afweersysteem in het lichaam versterkt op de opgenomen eiwitten. Er worden in dat geval antistoffen aangemaakt tegen deze eiwitten, die bij niet-allergische mensen niet worden geproduceerd. Deze allergische antistoffen worden IgE antistoffen genoemd en zijn specifiek gericht op één soort eiwit. We noemen dit proces sensibilisatie, 'gevoelig geworden zijn'. Er treedt een reactie op als na inname van het specifieke voedingsmiddel het eiwit in contact komt met het betreffende IgE. Deze reactie veroorzaakt uiteindelijk de klachten.

Een aanleg voor allergieën is meestal erfelijk en aangeboren. Iemand kan een aanleg voor een allergie hebben, zonder dat hij/zij klachten heeft. Heeft een kind niet de aanleg om allergisch te reageren, dan zal er nooit een allergie ontstaan.

  • Allergieën kunnen aangetoond worden door middel van testen, zoals bijvoorbeeld aan de hand van de IgE antistoffen via een bloedtest of een huidreactie via een huidtest;
  • Bij allergieën is het "alles of niets": ben je allergisch, dan reageer je ook op een klein beetje;
  • Allergieën zijn niet te genezen.

"85% van allergische klachten bij zuigelingen en peuters heeft waarschijnlijk te maken met de voeding."

Naarmate het kind ouder wordt, kan een allergie vanzelf verminderen. Sommige allergieën
(met name bij kinderen) kunnen in de loop van de jaren 'spontaan' verdwijnen, zoals onder
andere een koemelkeiwitallergie. Andere allergieën blijven langer bestaan.

Naar boven...