De volgende artikelen zijn rechts te lezen:

Wist je dat... de appel

Wist je dat... kruisreacties

 
 
 

Wist je dat...

De appel
Je hebt appel en appel. Op de ene soort reageert een kind niet, op de ander
wel.

Een lijst van appels die je beter NIET geeft:
* granny smith * golden delicious * jonagold * cox orange
Deze zijn bewezen meer allergeen.

Schil de appel altijd dik (schil is meest allergeen).
Probeer eerst gekookte appel, gaat dat goed, probeer dan rauwe appel.
Appeldiksap wordt vaak nog wel verdragen, ook als gekookte appel niet goed
gaat. Dit omdat in het proces de appel nog heter verhit wordt en nog meer
aan allergeniteit verliest. Gaat gekookte appel goed, kan je een 'rauwe' appel in de magnetron zetten. 1 minuut op ca 750 watt. Laat deze dan 30-45 minuten afkoelen. Op deze manier verliest hij ook de meeste allergeniteit. Houd per soort bij welke je kind wel en niet verdraagt.

Volgorde allergeniteit (in afnemende volgorde):
* appel rauw (meest allergeen) * appel in magnetron * appelsap helder * appelsap troebel (biologisch) * appelmoes / gekookte appel * appel diksap
Tip: begin met appeldiksap of met gekookte appel en bouw zo verder op.

Appelsap: biologische appelsap (bij reform maar ook steeds vaker bij
supermarkt) is troebel. Appelsap is van nature troebel. Omdat wij dat niet
mooi vinden, wordt deze chemisch helder gemaakt waardoor de appelsap
ontstaat die wij kennen. Bewezen is dat veel kinderen last hebben van
peuterdiarree.....door het drinken van (te)veel appelsap. Geef je deze
kinderen troebele appelsap, hebben ze vaak nergens meer last van!

Naar boven...

 

Kruisreacties

Het is bekend dat er relaties (zogenaamde "kruisreacties") bestaan tussen diverse soorten voedingsmiddelen. Als je allergisch bent voor een bepaald product, is er een verhoogde kans dat je ook allergisch bent voor andere producten uit dezelfde 'familie'. Wees daarom extra alert bij introductie van aanverwante voedingsmiddelen. Toch kan het ook prima voorkomen dat een bepaald product wel en een ander product niet verdragen wordt.
Gebruik het onderstaande overzicht derhalve ook alleen als leidraad, niet als 'gegeven'!

Appelfamilie: appel, peer, cider, kweepeer, mispel en peer
Banaanfamilie: arrowroot, banaan en weegbree
Boekweitfamilie: boekweit en rabarber
Cashewfamilie: cashewnoot, mango en pistachenoot
Citrusfamilie: citroen, grapefruit, kumquat, limoen, mandarijn en sinaasappel.
Composietenfamilie: absint, andijvie, artisjok, dragon, kamille, paardebloem, sla, stekelnoot, witlof en zonnebloempitten.
Druivenfamilie: druif, krent, rozijn, wijn, wijnazijn en sultana.
Ganzevoetfamilie: biet (snij-, rode en suiker-) en spinazie
Grassenfamilie: bamboe, gerst, gierst, haver, maïs, mout, rietsuiker, rijst, rogge, tarwe.
Heidefamilie: blauwe bosbes, cranberry, veenbes en rode bosbes
Laurierfamilie: avocado, kaneel, laurier.
Leliefamilie: asperge, bieslook, knoflook, prei, sjalot en ui.
Meloenfamilie: augurk, cassave, courgette, komkommer, (water)meloen, papaja en pompoen.
Moerbeifamilie: moerbei, vijg en hop.
Mosterdfamilie: bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, kool, koolraap, mierikswortel, mosterd, raap, radijs, spruitjes, tuinkers en waterkers.
Muntfamilie: basilicum, bonenkruid, citroenmelisse, kruizemunt, lavendel, majoraan, oregano, rozemarijn, salie en tijm.
Nachtschadefamilie: aardappel (niet zoete aardappel), ananaskers, aubergine, cayennepeper, chili, paprika, Spaanse peper, tabak en tomaten.
Palmenfamilie: kokosnoot, dadel, sago en palmolie.
Peulvruchtenfamilie: alfalfa, boon, erwt, pinda, snijboon, soja, sperzieboon, tamarinde, taugé, tuinboon en zoethout.
Pruimfamilie: abrikoos, amandel, kers, morel, reine-claude, nectarine, perzik en pruim.
Rozenfamilie: aardbei, braam, framboos, wijnbes, pimpernel en rozenbottel.
Rijk van de schimmels: champignons, stuifzwam, truffel, morille, cantharel, gist, myco-eiwit.
Schermbloemigenfamilie: anijs, dille, karwij (kummel), kervel, komijn, koriander (ketoembar), lavas (maggi), pastinaak, peen, peterselie, (knol)selderij en venkel.
Steenbreekfamilie: aalbes, kruisbes, verse krent en zwarte bes
Walnootfamilie: walnoot, okkernoot, pecannoot en hickorynoot
Overigen (geen classificatie): ahornstroop, ananas, cassave (tapioca), Chinese kruisbes, chocolade, dadelpruim, granaatappel (grenadine), guave, hazelnoot, kastanje, kikkererwt, kiwi, lychee, macadamianoot, mate (thee), okra, olijf, papaja, paranoot, passievrucht, pawpaw, peper (zwart/wit), schijfcactus, sesamzaad, thee, vlierbes, waternoot, wondklaver, yam, zoete aardappel.

Latex-kruisreactie met voedsel en planten
De meest bekende voedingsmiddelen of planten die met latex een kruisreactie geven zijn:
Kiwi, avocado, kastanje, banaan, aardappel, tomaat, meloen, pinda, passievrucht, papaya, ficus benjaminica
Minder bekend zijn:
Watermeloen, appel, kers, kokos, abrikoos, aardbei, boekweit, wortel, schelpdieren, vijgen, ananas, peer, walnoot, soja, selderie, dille, oregano, perzik, pruim, mango, rogge, tarwe, graspol, jakobskruiskruid, bijvoet, berkenpol, nectarine, druif, Barbados kers (acerola), kerstster, christusdoorn, een bepaalde soort kattenstaart, wonderboom, tapioca, cassave.
Veel van deze planten en vruchten zijn ook weer kruisreactief met andere planten en voedsel.

(Bron: www.stichtingvoedselallergie.nl)

 

Naar boven...